« aihelistaan

Suviseurat-palaute


 • nimimerkki

  Leila Rajakangas

  4.7.2022 klo 20:30
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Suviseurat 2022 on nyt ohi. Useiden Räyskälä Facebook-ryhmässä olleiden kommenttien perusteella voisi todeta, että ongelmia on esiintynyt aika paljon: ilkivaltaa, sotkemista, ympäristön tuhoamista, tunkeutumista pihapiireihin jne. Yhdistys aikoo antaa rakentavaa palautetta järjestäjille loma-asukkaiden näkökulmasta, mutta myös vakioasukkaiden mielipiteet ja palautteet ovat tervetulleita. Toivottavasti edes jotain palautteita otetaan huomioon vuonna 2025. Mikäli vielä haluat antaa palautetta – myös positiivista – anna se tässä.

  Yhdistys kokoaa yhteen lukemansa palautteet niin Räyskälä-ryhmästä kuin tästä keskustelustakin ja niiden perusteella laatii kirjeen, jossa ilmaistaan huoli ilkivallasta, ympäristöasioista yms. Kirje tulee olemaan luettavissa yhdistyksen sivulla. Keskustelu on auki 7.7. klo 14.00 asti.

 • nimimerkki

  Sirpa Leino

  5.7.2022 klo 09:30
  Nyt kaksi kertaa tilaisuutta Räyskälässä seuranneena eniten mietityttää se, miten noin valtavan mittaluokan tilaisuutta voidaan tuoda Räyskälän kaltaiseen pieneen kylään, missä lentokenttää lukuun ottamatta mikään muu ympäröivä infra (tiet, tietoliikenneyhteydet jne) eivät vastaa väkimäärän tarpeita. Myös tilaisuuden ympäristöön ja mm. pelastustoimeen liittyvät haasteet pohdituttavat. Ovatko viranomaiset näitä riittävällä tavalla arvioineet? Maasto on hyvin helposti kuluvaa ja tilaisuuden ajankohta osuus yleisesti kesän kuivimpaan ajankohtaan, jolloin maastopalojenkin riski on merkittävä.

 • nimimerkki

  Marika Tudeer

  5.7.2022 klo 10:14
  En asu edes Räyskälässä enkä tärkeimmän ajoreitin varrella (vaan Rautakoskentien), silti autojen humu oli lähes katkeamaton. Sille kai ei ole mitään tehtävissä, mutta häiritsevää ja pelottavaa se oli, kun autot olivat suuria ja nopeudet yli rajoitusten (ylinopeutta ajavat kyllä muutkin kuin suviseuralaiset).

 • nimimerkki

  Matti Laipio

  5.7.2022 klo 10:18
  Meille Myllyjärventien varrelle, linnuntietä noin kahden kilometrin päähän Suviseuroista ainoana haittana oli internetin ajoittainen kangertelu tapahtuman aikana. Toivottavasti kolmen vuoden kuluttua seuraavilla Räyskälän Suviseuroilla vanhalestadiolaisten joukossa olevat lukuisat Oulun seudun insinöörit pystyvät hoitamaan tämän pulman. Tieliikenne ainakin meillä päin toimi ihan sujuvasti
  Muuten Suviseurat on omassa kokoluokassaan varmasti parhaiten Suomessa järjestetty kesätapahtuma. Sen huomasi käydessämme alueella, jossa todella moniin tarpeisiin oli oma palvelupisteensä.
  Kun kävijöitä on lähes 80 000, on jo oletettavaa, että tästä joukosta löytyy häiriköitäkin. Ihmisiähän Suviseuroille tulevatkin ovat.

 • nimimerkki

  Mökkeilijä

  5.7.2022 klo 11:21
  Mökki aivan räyskäläntien varressa. Ei haitannut yhtään vaikka autoja meni yötä myöten. Sitä varten on korvatulpat. Netti toimi aivan hyvin. Puhelimellakin pystyi soittamaan. Roskaamista nyt on ilmeisesti tapahtunut. Seuraavaa kertaa ajatellen enemmän roskiksia vaan yleisille paikoille.... Saarnaaminen ja veisuu kuuluivat myös hyvin. Ei haitannut sekään. Kylän väki nyt tuppaa olemaan niin kaavoihin kangistunutta, ja suvaitsematonta että mitään "uutta" ei siedetä. Menkää itseenne!

 • nimimerkki

  Käypäläinen

  5.7.2022 klo 12:19
  Nimimerkillä Sirpa Leino. Kyllä viranomaiset tekevät varmasti riskiarvionsa. Saat olla ihan huoletta.

 • nimimerkki

  Mökkiläinen kentänlaidalta

  5.7.2022 klo 13:13
  Mökkimme on muutaman km päässä kentältä. Eipä ole mitään valitettavaa vaan päinvastoin. Liikenne sujui hyvin ja kaikki näytti sujuvan muutenkin hienosti. Alueella kävimme myös ja huomio kiinnittyi siisteyteen joka oli uskomatonta tuollaisen väkimäärän jäljiltä. Erittäin ystävällisiä myös ovat eli jos kentällä jotain järjestetään niin mieluiten tälläinen tapahtuma.

 • nimimerkki

  Sirpa Leino

  5.7.2022 klo 13:44
  Nimimerkillä "Käypäläinen". Kiitos, että välität huolistani. Varmasti viranomaiset ovat arvioineet riskejä, mutta ainahan vuoropuhelua ja yhteistyötä on vara kehittää. Tilaisuuden vaikutukset ulottuvat paljon seurojen käytössä ja omassa valvonnassa ollutta aluetta laajemmalle. Ei riitä, että asiat sujuvat hallitusti seuroille varatulla alueella, vastuun ja valvonnan pitää ulottua myös laajemmalle.

 • nimimerkki

  Suviseuravieras

  5.7.2022 klo 14:13
  Olen ilahtunut siitä että haluatte tehdä palautteen asianmukaisesti ja selkeästi. Suviseuraorganisaatio ottaa kaikki saamansa palautteet vakavasti, mutta olen aika varma että emme juurikaan seuraa somekirjoittelua sen usein vihamielisen eikä rakentavan keskustelun takia.
  Itse en kuulu organisaatioihin ja alueen someen olen eksynyt mökinvuokrauksen kautta.
  Tuntuu todella pahalta, että alueella on koettu negatiivisia asioita ja todellakin kannustan palautteen antamiseen. Julkisuudessa solvaamalla asiat eivät korjaannu, mutta selkeästi SRk:ta tiedottamalla kyllä joihinkin asioihin ainakin luulisi keksittävän keinoja.

 • nimimerkki

  Janette Mansikkaharju

  5.7.2022 klo 16:43
  Huomioita tapahtuma ajalta ja sen jälkeen löytyy useita, mutta tähän alkuun kertoisin kaikista törkeimmästä ilmiöstä;

  Tauluntien ja Räyskäläntien T - risteyksen jälkeen sijaitsi peltotilkku, jossa majoittui heittämällä satoja karavaanareita. Olivat tyhjentäneet omat kemssa (kemiallinen asuntoautossa,- sekä vaunussa käytettävä wc) viereiseen Petojokeen. Tapauksesta on laadittu rikotusilmoitus nimikkeellä ympäristörikos ja Lopen ympäristötarkastaja on ottanut valuma alueelta näytteen. Ely keskuksen yhteydenottoa odotellaan edelleen, mutta tieto asiasta on sinne jo kantautunut.

  Tällä hetkellä oma uimarantamme on boikotissa, emmekä pysty käyttämään järvivettä mihinkään, sillä kuormitus vaikuttaa sen verran suurelta.

  Muita haittoja havaittuna;
  1) Tontille tunkeuduttiin luvatta 3 kertaa
  2) Omasta ajoneuvostamme hajosi peili sekä kylki sai osumaa, sillä koko yksityistiemme oli tukossa pysäköidyistä ajoneuvoista. Olimme yhteydessä liikenteestä vastaavaan henkilöön, joka ei asialle mitään tehnyt. Esimerkiksi tarvittaessa palokunta ei olisi päässyt pihallemme tehtäviin.
  3) Ilkivaltaa; Roska-astiamme, sekä läheiset puut ovat spray maalissa. • nimimerkki

  Paikallinen

  5.7.2022 klo 16:52
  Nimimerkki Janette Mansikka Harju, oletteko itse nähneet kuinka niitä jätevesiä on sinne jokeen tyhjätty? Vaikea kuvitella että pienen peltoläntin jokainen vaunuilija olisi saanut päähänsä sen, että kappas tossa menee joki. Kipataan kuset ja paskat siihen....

 • nimimerkki

  OP Salonen

  5.7.2022 klo 17:46
  Jos vaunut olivat virallisella seura-alueella, niin siellä hän oli ilmoitusten mukaan tallentava kameravalvonta. Poliisi voi pyytää järjestäjältä tallenteen.

 • nimimerkki

  Janette Mansikkaharju

  5.7.2022 klo 20:01
  Nimimerkki Paikallinen; Sanotaanko näin, että tilanne oli hyvin selkeä. Voin asiasta kertoa tarkemmin mikäli olet paikallinen ja kiinnostunut dokumentaatiosta. Riihimäen Poliisi oli eilen kanssamme ottamassa valokuvia ja tutkimassa tapausta. Rikoksen selvittäminen jää nyt tältä osin poliisin hoiviin. Taipaleenjärvellä omassa kohdassani en uskalla hetkeen uida saati kalastaa. Järvi itsessään on ollut kaksi päivää sen näköinen, että parempi olla pulahtamatta. Onneksi saatiin näyte otettua eilen tyynellä säällä, pahimpaan aikaan.
 • nimimerkki

  Naapurikylän asukas

  5.7.2022 klo 21:05
  Toivon, että seuraavia Suviseuroja varten taataan tietoliikenneyhteyksien toimivuus. Alueella on muutenkin haasteita netin kanssa, ja en koe reiluksi että joudun poistumaan kotoani muualle töihin siksi että seuraväen kuormitus estää työntekoni. Tähän toivoisin ihan konkreettisen selvityksen, miten asia tullaan jatkossa hoitamaan.

  Lisäksi pohdituttaa pesuaineiden käyttö vesistöissä. Olin lapsieni kanssa uimassa kun seuraväkeä alkoi tulla sankoin joukoin järveen saippuapesulle ihan viereen. Olisiko mahdollista parantaa pesutilojen saatavuutta seuroissa, jottei tarvitsisi tulla persuaineiden kanssa järveen pesulle. Kun väkimäärä on suuri, niin ympäristökuormitus kasvaa.

 • nimimerkki

  Ritva Müller Särkijärvi

  6.7.2022 klo 11:44
  Olemme varsin lähellä kokouspaikkaa, joten ohjelma kuuluu pihaamme aika hyvin. Etenkin torstaina kovaääniset kantoivat ääntä suurella volyymilla. Myöhemmin tasoa laskettiin.
  Kun seurat kestävät vain muutaman päivän, veisuuseen voi varautua.
  Kävimme alueella ja totesimme että pitkä kuivuus teki lentokentästä varsin pölisevän. Sitten ymmärrän monien nuorien halun tulla uimaan Särkijärveen. Kun varsinainen uimapaikka on kentän laidalla, monet löysivät tiensä meidän yhdyskunnan puomin ohi venepaikalle uimaan. Siinä ei mielestäni ole valittamista, kunhan eivät roskaa eivätkä tee vahinkoa ja siellä ei käydä yöllä. Voisi ehkä harkita jonkun seuralaisen käyvän ajoittain tarkistamassa tilanne ettei tarvitse puida tätä jälkikäteen.
  Ainoa varsinainen kiusa oli netin toimimattomuus muutamaan päivään.
  Kun ottaa huomioon Suviseurojen suuren taloudellisen satsauksen kylän alueelle, voimme varmasti sopeutua haittoihin muutaman vuoden välein.

 • nimimerkki

  Hannu Ansa

  6.7.2022 klo 15:44
  Kuulun Vääräjärven rannalla vakituisesti asuntovaunuissa leiriytyviin ilmailun harrastajiin. Meillä on siellä hyvän kokoinen "yksityinen" kimppalaituri. Laiturin kyljessä on jo vuosikausia ollut narussa kiinni toimiva etäluettava vesilämpömittarin anturi. Ei ole enää, koska se oli repäisty irti niin että kuoren kiinnityskorvake ja antenniosa oli jäänyt narun päähän, rikoutunut anturi löytyi läheisestä kaislikosta.
  Suviseurojen nuoriso käytti laituriamme jatkuvasti vaikka heillä oli tiedossa että he olivat kielletyllä alueella, eikä uiminen Vääräjärvessä ollut heille sallittua.
  Oman väen valvonnasta ja kielloista huolimatta nuoriso tuli ilmailijoiden lerintäalueelle puolustusvoimien alueen kautta (ns. takakautta) asuntovaunujen takaa kierrellen päätyen lopulta laiturillemme.

 • nimimerkki

  Eeva-Kaisa Ollila

  7.7.2022 klo 11:03
  Alkuun haluan mainita, että minulla ei ole mitään lestadiolaisia eikä Suviseuroja vastaan sinänsä. Vuosikymmenien varrella ollaan myös totuttu, että lentokentällä on tapahtumia, ja että ruuhkaa ja häiriötä ajoittain tulee. Ihan normaalia meille. Kritiikkini kohdistuu järjestelyihin, poikkeuksellisen vakaviin ongelmiin ja tapahtuman suuruusluokkaan.

  Netti ei toiminut koko viikonloppuna (Vojakkalassa). Mitään ei pystynyt tekemään tietokoneella. Joku kertoi facebook-ryhmässä, ettei päässyt soittamaan puhelimella. Toinen kertoi ettei ollut päässyt puhelimella läpi Hätäkeskukseen! Mitä jos olisi tarvinnut soittaa ambulanssi tai palokunta? Miten voidaan jättää alue päiviksi kokonaan ilman tietoliikenneyhteyksiä ja vaarantaa puhelinten toimivuus, jopa hätäpuhelut? Kyläkaupan maksupääte ei toiminut kunnolla verkon ylikuormittumisen takia, aika paha juttu pienelle kaupalle. Miten mahtoi sujua etätyötä tekevillä? Entä yrittäjillä liiketoiminnan pyörittäminen, tilaukset, maksut, sähköpostit?

  Vaikuttaa siltä, että paikalliset pienet yrittäjät eivät hyötyneet tapahtumasta, ehkä jopa päinvastoin. Jo juhannuksena oli lentokentän ravintola (kylän ainoa) tapahtuman takia suljettuna, jolloin yrittäjä olisi voinut tehdä hyvää tulosta, ja asukkaat saada palvelua.

  Maastopalo. Rutikuiva maasto ja suurtapahtuma. Yle:llä kehuttiin kuinka palo saatiin nopeasti alkusammutettua, ja että vaunujen välillä oli hyvät turvavälit. Hyvä että oli omia palomiehiä paikalla, siitä iso plussa. Itse näin telttoja ja autoja vieri vieressä, ja mietinkin, että millään leirintäalueella ei sallittaisi laittaa noin lähekkäin telttoja tulipalovaaran takia. Pääkentällä (jota Yle kuvassaan näytti) oli toki turvavälit kunnossa.

  Ruuhkat, melu, pakokaasut, ilkivalta, varkaudet, luonnon kuluminen ja roskaaminen olivat nekin tällä kertaa omaa suuruusluokkaansa. Vakavimpana ympäristörikokset, joissa matkailuvaunujen ja -autojen kemiallisia käymälöitä tyhjennetty vesistöihin.

  Jos järjestelyt eivät vedä, kuormitus valuu tapahtuma-alueen ulkopuolelle. Tilanteet muuttuvat hallitsemattomiksi. Tapahtuma oli aivan liian suuri näin pieneen kylään, jossa infra ja resurssit eivät riitä, herkkä ja haavoittuva luonto ja ympäristö kuormittuu.
« aihelistaan

Tämä aihe on lukittu eikä siihen voi vastata.