« aihelistaan

Ämmäojan pintavalutuskenttä


 • nimimerkki

  Timo

  16.1.2018 klo 14:39
  Hei, mitä mieltä olette toimiiko tuo ämmäojan pintavalutuskenttä kuten on ollut tarkoitus? Mietin vaan kun en ikinä ole huomannut sillä oilevan mitään vaikutustä Yli-myllyn tilaan.

 • nimimerkki

  Ossi Ikävalko

  22.3.2018 klo 08:15
  Hei, kenttä ei oikein toimi, koska kentän laita vuotaa ja vesi pääsee purkautumaan vanhaan uomaan jo kentän alkupäästä. Minulla on se käsitys, että kenttä kyllä toimi silloin kun sen vuodot oli kurissa. Aikoinaan korotettiin reunaa talkoilla hiekkasäkein ja reuna pitikin vähän aikaa. Selvästi kaivataan järeämpiä toimenpiteitä, ja asiaa pidetäänkin yhdistyksen listoilla.

 • nimimerkki

  Ilkka Tervonen

  22.3.2018 klo 20:55
  Hei!
  Olen kävelyreissuillani käynyt tarkistelemassa pintavalutuskentän toimintaa miltei "viikoittain", Olen hyvin pettynyt kentän rakenteiden toiminttaan. Alunperin pintavalutuskentän rakenteet tehtiin niin vaatimattomiksi, että reunavallit alkoivat vuottaa miltei heti. Omin yoimin pahinta vuotopaikka tukittiin vaimon kanssa ja seuraavana kesänä vuotopaikkauksia lisättiin. Tällä hetkellä pahimman vuotopaikan kohdassa on kaatunut iso puu poikki vanhan ojan. Tämä on lisännyt vuodon määrää,
  Pintavalutuskentän vaikutus on pienentynyt oleellisesti. Vuotopaikat ovat lisääntyneet oleellisesti ja kentän loppupäästä tulee kentän läpi hyvin vähän vettä = pintavalutuskentällä ei ole kovin paljon enää merkitystä...

 • nimimerkki

  Timo

  23.4.2018 klo 14:22
  Hei, kiitos kommenteista. Näin itsekkin ajattelin asian olevan. Eikös tuon kentän kunnostus ja sen toiminnasta vastaaminen kuulu Riitalan yhteismetsälle? Hehän sitä suota kuivattavat. Toivottavasti tälle asialle olisi jotain tehtävissä, tuntuu että Yli-Mylly menee lopullisesti pilalle tuon loputtoman ja ennenkaikkea tehottoman suonkuivatuksen takia.

 • nimimerkki

  Sirpa Leino

  5.7.2018 klo 08:47
  Hei,
  luin juuri LUKE:n sivuilta melko tuoreesta selvityksestä, jossa todetaan: "Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteistutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että valumavesien ravinnepitoisuudet ovat sitä suuremmat, mitä enemmän suon ojittamisesta on kulunut aikaa. Uudet tulokset ravinnepitoisuuksien jatkuvasta kasvusta ojitusalueiden valumavesissä muuttavat perusteellisesti aiempia käsityksiämme....Pitoisuuksien kasvu viittaa myös siihen, että vesiensuojelu ojitusalueilla ei ole ollut riittävän tehokasta." Tässäkin valossa ongelmaan olisi hyvä etsiä ratkaisua, koska ongelmat ajan kuluessa vain pahenevat. Linkki sivuille: https://www.luke.fi/uutiset/soiden-ojittaminen-nakyy-vesistoissa-yha-enemman/

 • nimimerkki

  Sirpa Leino

  20.1.2020 klo 13:11
  Yle uutisoi aiheesta laajasti: https://yle.fi/uutiset/3-11157959 . Soiden ennallistaminen monisyinen asia. Tuon jutun perusteella selvää on ainakin, että suo-ojien perkaamiselle ei tulisi enää tukea antaa metsätaloudellisin perustein.

 • nimimerkki

  Ilkka Tervonen

  16.4.2020 klo 19:13
  Ämmäojan pintavalutuskentän vuotoja olen seuraillut edelleen jatkuvasti. Vuodot ovat kentän rakenneongelmien vuoksi lisääntyneet jatkuvasti. Tällä viikolla korjailtiin pahimman vuodon tukkimisrakenteita. Kokonaan ko. paikan vuotoa ei saatu korjatuksi (valtaosa vuodosta saatiin poistettua). Vuotopaikat ovat edelleen lisääntyneet (yhteensä liki 10 paikkaa).

  Pintavalutuskentän rakenne oli alunperinkin susi - eikä se korjaannu lapiokeinoilla. Nyt tehty suurimman vuotopaikan patoamiseen käytettiin puurakenteita (omasta pihasta tietenkin vietyjä...).

  IlkkaT

 • nimimerkki

  J-P Rantanen

  10.11.2020 klo 14:52
  Yli-Myllyn tila huolestuttaa. Olemme suhteellisen uusia mökkiläisiä ko. järvellä, mutta jo muutaman vuoden kokemuksella tilanne näyttää valuvan huonompaan suuntaan. Ämmänoja muistuttaa jo pientä jokea. Aivan viime aikoina olen havainnut järvessä sameutta.... siis ruskeaahan vesi on ollut ennenkin, mutta jotain outoa on tapahtunut. Saattaa olla, että runsaat sateet ovat tuoneet suolta humusta enemmän kuin tavallisesti. En ole muina vuosina moista havainnut.
  Onko täällä kellään tietoa, että onko Ämmänsuolle tarkoitus tehdä jotakin, vai pitääkö tässä perustaa Koijärvi2?


 • nimimerkki

  J-P Rantanen

  10.11.2020 klo 14:58
  ....tarkoitin siis, että onko Ämmänojalle (ei Ämmänsuolle) tarkoitus tehdä jotakin?
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Ämmäojan pintavalutuskenttä