Jäsenkirje

9.4.2021

Oheinen jäsenkirje on lähetetty sähköpostilla suurimmalle osalle jäseniä ja kirjeitse niille muutamille, joiden sähköpostiosoite ei ole tiedossa.

Tiedottaminen

Hyvät kanssamökkeilijät

Vuosi sitten kuvittelimme kaikki, että tilanne on tähän mennessä jo normalisoitunut, mutta toisin kävi. Mökkeilijöitä ei kuitenkaan enää vieroksuta eikä ole syytäkään. Ei liene kenenkään korviin kantautunut ikäviä tartuntaryppäitä esim. Räyskälän mökkeilijöiden keskuudessa.

Talven saavuttua saimme lentokentälle hyvän ladun – yhdistys tuki ladun ylläpitoa tälläkin kaudella 100 euron summalla ja varmasti hiihtokierroksia syntyi vapaa-ajan asukkaidenkin sivakoimana. Samalla Ravintola Huhkajalampi oli avoinna herkutteluja varten.

Mökkielämä jatkuu ja toivoa on hiljalleen sosiaalisenkin elämän jatkumisesta rokotustahdin kasvaessa.

Yhdistyksen toiminta

Kyselimme viime syksynä jäsenten mielipiteitä yhdistyksen merkityksestä ja ohjeistusta toiminnan painotukselle. Vastauksia tuli 12 vastausprosentin ollessa 23. Skaala oli: 5 = erittäin tärkeä, 0 ei lainkaan.

Toiminnan tärkeysjärjestys:

 1. Ympäristön tilan seuranta (4,8)
  Järvien kunnostustoiminnan aktivointi
 2. Alueellisen päätöksenteon seuranta (4,3)
  Tieasiat
  Vaikuttaminen ja edustaminen yhteismetsiin vuokranantajina
  Mökkiläisten edunvalvonta
  Yhteistyö kyläyhdistyksen kanssa
 3. Yhteyden pito kunnan viranomaisiin (4,0)
  Jätelavatoiminta
 4. Metsähakkuiden toiminta, yhteismetsät (3,9)
 5. Kesäretket (2,9)

 

Avoimia kommentteja:
- Järvien vesien puhtauden seuranta ja mahdollisten muutosten rekisteröinti. Lisäksi jäsenhankinnan aktivointi
- Yhdistys voisi järjestää vuosittain pippalot vaikkapa lentokentän ravintolassa. Näin jäsenet tutustuisivat toisiinsa ja uusia ideoitakin voisi syntyä.

Ympäristöasiat

Suurin huolenaihe on tällä hetkellä Purinsuon ojitussuunnitelma. Yhdistys on ollut asiasta yhteydessä mm. Metsäkeskukseen. Purinsuon ojituksella on merkittävä heikentävä vaikutus Yli-Myllyn vedenlaatuun ja siitä järviketjujen kautta myös muihin järviin. Purinsuo on myös NATURA-alueella ja ojituksella saattaa olla myös vaikutus pohjaveteen. Toisaalta meneillään on vuoteen 2030 asti kestävä soiden ennallistamishanke. Hämeen ELY ei ole vielä käynnistänyt alueellaan hanketta. Mikäli maanomistaja hakee ojitukselle rahoitusta, voidaan selvityksiä vaatia. Mikäli maanomistaja rahoittaa ojituksen itse, ei ELY:llä ole asiaan sananvaltaa.  Yhdistyksen puheenjohtaja O Ikävalko seuraa aktiivisesti tilannetta ja on yhteydessä tarvittaviin viranomaisiin.

 

Lentokentän ympäristöluvan käsittely on viivästynyt ja yhdistyksen vuonna 2015 antamaa lausuntoa voidaan tarvittaessa päivittää uutta käsittelyä varten. Alkuperäinen lausunto löytyy yhdistyksen verkkosivulta kohdasta Toiminta/lausunnot. Lausunnon jälkeen kentän toiminta-ajat ovat muuttuneet: arkisin 7-22 ja viikonloppuna 8-20. Myös lausunnossa mainittu Malmin toiminnan loppuminen ei vaikuta juurikaan Räyskälään. Ilmailijat ovat siirtyneet Hyvinkäälle ja Nummelaan. Ilmailuopiston siirtyminen tarkoittaa pääosin vain virallisen osoitteen siirtymistä eikä merkittävästi lisää toimintaa. Yhdistys pyrkii myös keskustelemaan rakentavasti kentän kanssa mm. melutasojen mittauksesta sekä lentoalueiden kunnioittamisesta.
Mikäli sinulla on kommentteja/kannanotto ympäristöluvan lausuntoon tai ylipäätään lentokentän ympäristötoimintaan, lähetä se sähköpostilla 25.4. mennessä yhdistyksen varapuheenjohtajalle: sirpa.leino@energia.fi

Jätelava tarjotaan sopivasti kevätsiivoukseen. Lava on käytössä lauantaina 22.5. klo. 10 - 16.00. Jätelavan käyttö on tarkoitettu vain yhdistyksen jäsenille (20 € jäsenmaksu maksettu viime vuonna tai nyt mikäli haluaa liittyä vasta nyt. Tilinumero on FI58 1032 3000 5314 61).  Vaikka rojujen heitto lavalle kestääkin vain hetken, niin tulethan vain terveenä paikalle ja maskin kanssa. Jos paikalla on tuolloin muita, niin malta hetki ja ”odota vuoroasi”.  Jätelava tulee sijaitsemaan Yli- Myllynrannan tiellä pian puomin jälkeen vasemmalla. Lisätietoa saa tarvittaessa Kaija Huhdankoskelta 040 8297068.

Tapahtumat

Vuosikokous siirretään vallitsevan tilanteen vuoksi jälleen syksyyn. Harkitsemme myös ”syyspippaloita” toivomuksen mukaan.

Kylän tapahtumia
Kyläkaupan aukeamisesta löytynee ajallaan tietoa kaupan FB-postauksena. Edellisen kesäkauden tapaan toiminemme kaupalla vastuullisesti jotta alueelle ei tautirypästä ilmestyisi.
La 8.5. Tienvarsien siivoustalkoot, lähtö kaupalta klo 10.00, pusseja jaetaan siellä, samoin siivousalueita.
To 13.5. Helatorstaina on perinteinen patikkaretki, kohde on vielä auki mutta se ilmoitetaan Räyskälän FB-sivulla. Kokoontuminen kaupalle ja siitä yhteiskuljetuksin, omat eväät mukaan. Tarkoitus on mennä paikkaan, jossa voi paistella makkarat
La 29.5. Perunakuoppa aukeaa
ke 14.7. Sähkönokan laulajaiset

Uusia palveluita alueella

Räyskälässä on kaksi uutta palvelua:
- Hämeen Kiinteistöpalvelut Oy eli Ari Laitio ja Paavo Pyhälammi auttavat kaikkiin kiinteistön huoltoon ja kunnossapitoon liittyvissä asioissa. Myös puunkaatoa risujen poistoa myöten.
Ari 040 5114164 ja Paavo 050 3471381
- Taksi Mailis 0400 262 552

Hienoa ja aktiivista mökkikesää kaikille toivottaen

Hallitus/ Kaija Huhdankoski, Ossi Ikävalko, Anneli Kailokari, Sirpa Leino, Erkki Palonen, Leila Rajakangas ja Juha Strandman